Pages Navigation Menu

Dr. Goran Vučkovič

vuckovic-1Goran Vučković je eden od pionirjev squasha v Sloveniji. Z igro se je spoznal leta 1991 v Novem mestu. V tistem obdobju se je začela gradnja prvih igrišč in ob ustanovitvi Squash zveze Slovenije (SQZS) leta 1992 je igra dobila pravni temelj v slovenskem športnem prostoru. Zaradi svoje ambicioznosti je svoje znanje in izkušnje v tistem obdobju krepil v sodelovanju s priznanim angleškim trenerjem Kevinom Smithom. Ta ga je povabil v svoj center in s tem se je začela uspešna igralska in trenerska kariera. Goran je prvič postal prvak Slovenije leta 1995, naslov pa osvojil še v letih 1998 in 1999. Po tem letu se je igralsko upokojil in se posvetil trenerskemu delu. Leta 1999 je kot prvi tudi diplomiral s področja squasha na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za šport. V dolgoletnem trenerskem delu je treniral mnoge mlade in članske igralke in igralce, ki so oziroma še vedno krojijo vrh slovenskega squasha.

Ob neposrednem strokovnem delu je že vrsto let aktiven tudi v Squash zvezi Slovenije. Pred leti je bil član upravnega odbora SQZS in v letih 2008-2012 tudi njen predsednik. Danes vodi strokovni svet in strokovno izobraževanje pod okriljem SQZS.

Poleg squasha se je Goran uspešno ukvarjal tudi s košarko, ki jo je igral v Novem mestu, v enem od najboljših slovenski klubih v obdobju od 1987 do 1996. Poškodbe v zadnjem letu aktivnega igranja so ga prisilile k prenehanju igranja košarke. V istem obdobju je bil tudi odličen atlet in v letu 1988 zmagal na mladinskem prvenstvu Jugoslavije v skoku v višino. Kasneje je uspešno nastopal še v skoku v daljino in troskoku.

Svoje bogato športno znanje in izkušnje uspešno uporablja pri svojem profesionalnem delu. Kot izredni profesor na Fakulteti za šport sodi med uveljavljene svetovne raziskovalce na področju preučevanja tekmovalnega nastopa v squashu in drugih kompleksnih športnih iger.